Reklama
 
Blog | Jaroslav Bartoněk

Sant Adrià de Besòs

V každém turistickém průvodci se zaručeně dozvíte: co vidět, co jíst a kde spát. Co už se ale nedozvíte, je seznam míst, kde žádnou z těchto činností zásadně nedělat. Proto jsem připravil první díl katalánského antiprůvodce (tento geniální nápad vznikl přibližně týden poté, co jsem se stal hrdým majitelem kostěných obrouček).

Sant Adrià de Besòs je něco jako Prostějov nacpaný na uzemí Adamova.
Koho předchozí věta neodradila, nechť pokračuje ve čtení, ostatní si můžou pustit následující video a naučit se imitovat smích hlavního protagonisty.

Významná místa

  • Tři vysoké komíny opuštěné továrny.

  • Řeka Besòs, pyšně uvedena v názvu tohoto rozkošného místa, říčka to úzká (jako vrchní ret Jaroslavy Adamové), hnědá tak, že podle ní Pantone kalibruje barvu 4625U a smradlavá tolik, že by si v ní neopláchnul výstroj ani anglický rugbyový tým.
    Jedinou výhodou je, že tělo utonulých nešťastníků lze obkreslit křídou přímo na hladinu.

  • Tréninkový stadión druhého barcelonského fotbalového týmu (o kterém pravděpodobně slyšíte poprvé právě teď).

Co zaručeně nenavštívit?

Jakýkoli obchod, restauraci a v žádném případě benzínovou pumpu. Důrazně se také nedoporučuje využívat prostředků hromadné dopravy, obzvláště autobusu.
Pokud zamíříte na pláž, vezměte si s sebou pouze svázané výtisky časopisu Vlasta (doporučuju velmi slabý ročník 59), popřípadě další věci, které nebudete nikdy postrádat.

Co jíst?

Nejbezpečnější je zastřelit si divokou husu. Vábítko lze zakoupit v trafice kousek od stanice metra, zbraň v supermarketu Aldi. Pochopitelně se nejdříve ujistěte, že husa nepřišla do styku s řekou Besòs (nemá hnědé bříško, ani šest očí).

I ptáci jsou zde nepřátelští

Cestou zpět, z tohoto bohem zapomenutého místa, mně před vchodem do metra posral holub ruku.
V metru si naproti sedl chlapec s obličejem Franze Kafky (!) a každou druhou zastávku mi plivnul pod nohy. Jeho otec měl havajskou košili s rozhalenkou, vytetovanou kotvičku na předloktí, knír a hřebínek v zadní kapse kalhot (kdyby se náhodou někdo divil, proč jsem po Kafkovi neplival zpátky).

Reklama