Reklama
 
Blog | Jaroslav Bartoněk

Slovinská baletní stezka

Španělé říkají Realu Madrid "Los Merengues", "Los Blancos", popřípadě "Los Galácticos" (to mám z Wikipedie, aby si někdo nemyslel, že to vím). Všechny tyto vznosné názvy, obzvláště ten poslední, jsou trnem v oku každého pravověrného fanouška Barcelony (to náhodou vím).

Katalánci jim říkají třeba „la vergüenza del país“, či „el equipo del gobierno“ (španělsky – aby tomu rozuměli). K mému velkému překvapení se jim neříká „Bílý balet“, to náhodou taky vím, protože když jsem to nedávno zmínil, tak jsem pravděpodobně nadobro pošpinil jméno České republiky (pivo Kozel postupně mizí ze všech regálů obchodního řetězce Consum).

Pokud zamýšlíte navštívit Barcelonu, vydávejte se raději za Slovince (klidně zkuste i za Slováky, ale předem si zjistěte jaký je počasí v Ljubljani).

Baletní geneze

Přestože fotbalu rozumím asi jako Zdeněk Srstka logopedii, nemohl jsem si nevšimnout, že v každym článku o Realu Madrid se vyskytuje nejmíň <StriktněObjektivníÚdaj> stokrát </StriktněObjektivníÚdaj> slovní spojení „Bílý balet“. Donedávna jsem žil v naivní představě, že je to výraz převzatý. Nikoli. Pravděpodobně jde o ryze český výmysl (kdyžtak objasněte v komentářích).

Vymyslet podobný název pro FC Barcelona by byl pro český tisk větší oříšek (samotná kombinace klubových barev by klidně mohla přivodit infarkt např. Dušanu Chřástkovi). Předkládám k posouzení svůj návrh – „Hnusněmodrovyblitěčervenájakožezlatá sardana“.

Teď se budu modlit, aby to nešlo autopřeložit googlem, jinak budu mít zítra ráno bílej křížek na vchodových dveřích.

Bajk lejn

Jo a ještě mám jeden tip pro případné slovinské návštěvníky katalánské metropole.
U vybraných pozemních komunikací tu mají takový zvláštní pruh, který slouží k následujícím činnostem: místo pro nedělní oběd, parkování auta, rozbíjení flašek, zvracení, sraní čoklů, poflakování, procházkám, jízdě na motorce, odkládání nepotřebného nábytku a hraní karetních her. Tento skvostný multifunkční pruh se v některých částech světa nazývá cyklostezka (pro obyvatele Brna – vysvětleno zde).
Cyklistika je pochopitelně to jediné, co se na nich v žádném případě nesmí provozovat. Riskujete, že na vás budou házet kameny (v lepším případě), hovna (v tom horším).

Reklama