Reklama
 
Blog | Jaroslav Bartoněk

Šikachna pipky

Ilja Iljič sedí na posteli a škrábe se na bradě. Nikam se mu nechce, jakoby tušil, že něco není v pořádku. Stojí v koupelně, zrak upřený do zrcadla, marně vzpomíná jestli zalil pothos. Cestu dnes nevnímá. Jen ten neodbytný pocit.

Přijíždí pozdě načas, ostatně jako vždy, protože si rád pospí. Vše při starém, rozptyluje obavy, odkládá kabát a usedá.

Mžourá na obrazovku a pročítá se elektronickými dopisy. Pipka je v dobrém rozmaru, srká čaj s příchutí jablka a přikusuje koblihu s čokoládovou polevou. Dnes má tři čtyři.

Ilja Iljič přijímá nevinně vypadající pozvání na kávu od své nadřízené. Pipce září oči a nehty (s nachovým lakem). Prsty bubnuje do stolu. Ilja Iljič cítí chlad v zátylku. Měl jsem jít na záchod, pomyslí si a rozvážným krokem Clinta Eastwooda se vydá do kuchyňky.

Chvilka hovoru, pak jen cítí jak se mu orosilo čelo, vnímá jen pulzující tepnu na spánku. Neposlouchá, hučí mu v hlavě, odkráčí. „Upadl vám kapesník„. „Cože„? „Upadl vám kapesník„, zopakuje větu drobná dívka. Ilja Iljič jej neohrabaně vyprostí z její ručky, nepoděkuje a usadí se zpět ke svému stolu. Pipka se usměje, olízne si přešpinavé pracky prsty od čokolády, nasadí sluchátka a po chvilce se už kroutí do rytmu flamenca.

Ilja Iljič tušil, že si neměl stěžovat. Stačilo zatnout zuby, na ničem netrvat, nic nechtít. „Jakou spravedlnost? Blázne!„, zněl mu v hlavě vlastní hlas.

Minulou středu však došla Ilji Iljiči trpělivost – zase zůstal jako poslední. Navíc pršelo. Nějakou dobu si schovával každičkou noticku podepsanou pipčiným jménem. Chvilku si dokonce pohrával s myšlenkou vydat ten štůsek (ve skromné vazbě) jako absurdní drama. Aktovku. Pička Pipka má talent – hořkosladký.

Ani neví proč to udělal, asi v touze po porozumění, přeposlal svůj archív nadřízené.
Ten od nadřízené putoval přes kachnu k huse.
Kachna s husou zasedly, přizvaly pipku a schůzovaly.

Ilja Iljič byl definitivně obviněn. Z šikany. Napomenut byl (již podruhé), lejstra musel podpsat.
Jeho důkazní materiál byl zamítnut, jelikož pipka chybovala pouze v důsledku psychického teroru z jeho strany.

Mohu alespoň kurva vědět co mě usvědčilo z toho hanebného činu„?, špitl Ilja Iljič. „Napsal jsi Aině, že nemá přemýšlet a radši se držet instrukcí„, odvětila kachna. „Promiňte, ale nejsem si vědom tohoto přečinu„, pravil sklesle Ilja Iljič. „Aina nám to řekla a my jí věříme„, shrnula kachna za zúčastněnou drůbež.

Dopis, který ocejchoval Ilju Iljiče, se nikdy nenašel.

Ilja Iljič v přítmí zalívá pothos a vzlyká. Za okny bubnuje déšť – v rytmu flamenca.

Reklama