Reklama
 
Blog | Jaroslav Bartoněk

La semilla del diablo

Kousek od nás je nová půjčovna DVD (to jsou ty duhový placky, který byly nesmírně populární v první dekádě 21. století a sloužily lidem, kteří neměli vysokorychlostní připojení k Internetu, aby se nějak dostali k filmům).*

Otvírat půjčovnu DVD je přibližně stějně dobrej nápad, jako chtít před sedmi lety otevřít půjčovnu videokazet.**

V neděli ráno, což je ve Španělsku těsně před druhou, jsem se tam vypravil. To, co mě k tomu vedlo, zůstane navždy skryto. -Vůbec to nesouviselo s tím, že bych jinak musel vysávat.

Půjčovna je v malym sklípku bez oken (pochopitelně). Smrad nevětraných prostor se tam důvtipně snaží přerazit vonnou tyčinkou (zatím neúspěšně), ale regály – panečku, ty mají přeplněný filmama.

Hrabal jsem se v těch zašlejch klenotech, a po chvilce se nestačil divit důvtipu některejch španělskejch překladatelů.

Tak třeba: stará pecka Smrtonosná past (Die Hard) s Brucem Willisem a Alanem Rickmanem (jo, to je ten co hraje profesora Snapea, Víťo) je v krajích José Luise Rodrígueze Zapatera známa jako „La jungla de cristal„, tedy něco jako „Skleněná džungle„, což se po uvedení dalších dílů neukázalo jako nejšťastnější název, protože zlomyslní tvůrci s žádnýma skleněnýma barákama dál nepočítali.

 


©Olly Moss

Reklama

 

Stejně tak starý známý Čelisti (Jaws), uvedený jako „Tiburón“ (Žralok). Úplně vidím ty zástupy nadšenců, kteří přišli do kina zjistit, čí čelisti to vlastně jsou.

Pečlivý čtenář si jistě všiml, že jsem hned zamířil do oddělení artových filmů, a ne k regálům s přízemním akčním žánrem (Smrtonosnou past jsem viděl na ČéTé dvojce – to jen tak pro pořádek).

Nekorunovaným králem spojler titulů se ovšem stal film Rosemary má děťátko (Rosemary’s baby). Ve španělské distribuci jako „La semilla del diablo“ (Ďáblovo sémě). Marně hledám, jak ve dvou slovech lépe vyzradit děj.

Slečna v půjčovně měla kostěný obroučky a četla černobílej (!!) filmovej magazín. Z těchto důvodů jsem radši nechal všechny barevný obaly s jednorožcema, Nicolasem Cagem a poníkama ležet, a nakonec si radši odnesl několik filmů z korejské alternativní filmové scény. Filmy pochopitelně pošlu vrátit psa, kdyby se náhodou ta vyzývavá intelektuálka zeptala: „Jak se vám to líbilo?“.

Tak jsem si říkal, že by nebylo od věci (po španělským vzoru), i těm našim divákům, trošku přiblížit děj filmu – ať ví, do čeho jdou.

 

Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úderDarth Vader & Luke Skywalker: Otec a syn

Harry Potter a relikvie smrtiJak Snape zabil Brumbála

Klub rváčůTyler Durden: Muž, který neexistoval

300: Bitva u Thermopyl299 mrtvých

Šestý smyslDuch psychologa

Planeta opicPlaneta Země

apod.

 

Další nápady do komentářů – nejlepší vyhrává polomáčený sušenky.

 

 

 

*Malá vsuvka pro Víťu, bratrance mýho kamaráda. Víťův první mobilní telefon byl dotykový, s interní pamětí dalece převyšující kapacitu DVD. Jako zástupce dnešní mládeže navíc nevěří, že se láhve (skleněné!) dřív zálohovaly (to s tím nesouvisí, ale je potřeba to zmínit).

** Tomuhle by Víťa už vůbec nevěřil.