Reklama
 
Blog | Jaroslav Bartoněk

¡Podemos!

S ženou jsme poctivě sledovali zápasy letošního Eura. Po nepostoupení českého týmu jsme se upnuli na tým španělský. A zatímco zápasy základní skupiny jsme sledovali téměř osamoceně, v tichém, komorním prostředí a občas se museli dokonce dožadovat přepnutí kanálu (Ošklivka Betty byla pro katalánce zajímavejším pořadem než zápas Španělsko - Řecko), tak vyřazovací boje na chvíli přemostily obvody katalánské národní hrdosti a zapříčinily hromadnou konverzi k národnosti španělské. Imunní vůči fotbalové horečce zůstala snad jen barcelonská radnice, protože pídit se po nějakém obřím plátně a doprovodném programu (chlebíčky, chlast, Enrique Iglesias revival atd.) bylo marné.

Již od časného rána (12 hod.) se fanoušci s IQ na počátku gausovy křivky důkladně připravovali na večerní finále.

Přípravy sestávaly z následujících činností:

  • házení dělobuchů (nejlépe do popelnic, do dvorů, pod auta, do skleněných lahví)
  • popíjení nápojů a následné rozbíjení lahví o zem
  • zpívání fotbalových písní s jednoduchou melodií
  • hodně objímání
  • plácání po zádech
  • vyřvávání hesel „¡Podemos!“, „¡Viva España!“ a „¡Vamos!“

Ty pravé oslavy však propukly po vítězném triumfu španělksých borců nad mdlým německým týmem. Barcelona vyšla do ulic. Ti nejopilejší vyjeli (aby mohli troubit) a slavili. Z blízka to sice vypadalo jako záchvat davové paniky a všudypřítomný kouř z dýmovnic navozoval válečnou atmosféru, ale z povzdálí musel člověk uznat, že se zkrátka umějí bavit. Jinak než my (u nás kdyby někdo vjel na motorce do hospody a držel deset minut prst na klaksonu, tak by rozhodně nedostal od barmana pivo zdarma), za to s větší vervou.

A člověka už ani nepřekvapí, když muž s vizáží rezervního Ježíše Krista přijede na pidimotorce o obsahu 50 ccm před hospodu, odběhne vykonat potřebu (nikoli do hospody, ale na silnici) a tato chvilička stačí partičce statných hochů k tomu, aby motorečku zvedla a připoutala prádelní šňůrou k mříži asi půl druhého metru nad zem. Ježíš sprásknul kostnatými pažemi a žadonil o navrácení motorky. Chvíli se obracel na skupinku pachatelů, chvíli spílal nebesům. Nakonec byl vyslyšen, nasedl a rozestoupeným davem odjel posvětit svou močí zase jinou část města. No a my šli spát.

Reklama